Thursday, December 11, 2008

Main Taik Lembu Daa..

Tunas Pokok Naga Ecah..
Salam semua hari ini cuti, mari sambut Bday Sultan Selangor!!!!~ hahaha!!~ Ecah bangun awal-awal pagi hari ini semata-mata ingin ke kebun yang dah agak lama tak dijenguk. Last pun masa suami ecah mesin rumput hari tu.. Selebihnya dikerjakan oleh ayah, mak dan adik ecah, Adli.. Habis semua tiang lama dikoreknya nak buat tanam naga.. nampak sempit plak kebun ecah!! huhu takpelah~ nih gambar salah satu pokok naga ecah yang baru nak bertunas baru snap pagi nih.. banyak pulak anak-anaknya, sayang pulak nak cantas.. tapi apakan daya kena gak cantas tinggal satu je kasi cepat naik..

Tahi Lembu Bungkus Siappp!!
Just nak kongsi.. apa yang orang lain buat dengan RM80? Ecah?? Nak tahu? Ecah wat beli TAIK LEMBU SATU TAN!!~ ha3x.. tu pun tak cukup?!!!~ erkkk..

Gaul Tahi Lembu..
Semua tahi lembu ni sampai semalam adalah dekat 20 guni besar.. Semua ni nak buat baja pun, tapi bukan la untuk pokok-pokok naga ecah tu je, tapi nak buat jual juga. Alkisahnya anney lembu yang hantar tu call ecah, dia tak dapat nak hantar kol 5 petang semalam. Last-last sampai jugak tapi dah nak maghrib laa.. nasib hubby ecah da balik kerja so boleh tolong handle kat kebun. Bila dia balik rumah jerrr.. phewwwwwwwwwuhuhuhuhu!!~ baunya memang tak tahan habis satu badan, kereta & rumah bau tahi lembu!!! hahaha!!~

Gosok Palong Cacing..
Mula-mula, kena basuh bersih-bersih dan gosokkan batang pisang kat permukaan dalam palung dulu sebelum merendam tahi baja.. Ecah pun tak pasti kena gosok ke tak, alah gosok sajalah.. haha.. lagipun, bab-bab ni ecah boleh lagi laa.. hehe setakat gonyoh-gonyoh.. tapi tulah yang tak laratnya nak kena berangkut air plak pasal takde paip air kat kebun ecah ni.

Botol-Botol Air Kosong..
Nasib ada bantuan botol-botol kosong ni. Berulang-aliklah dari rumah abah mentua ecah angkut air.. huhhuhhuu!!~

Tangan Pegang Tahi Lembu..
Huhuhu!!~ ni husband ecahlah ni jadi model tangan pekerja terbaik.. sempat gak dia possing tangan dia!!~ hahaha!!~

Atas palong cacing..
Aii baru satu palong bang? Da nak posing amik gambar? hak3x..

Model Pekerja Terbaik.. hehehh..
Ehehhh.. :p Siap la dua palong.. Pukul 3 petang nak masuk kerja plak suami ecah nih.. huk3x.. Hasilnya? Tahi lembu yang direndam dalam palong la.. :D

8 comments:

cemut said...

tokey bj tahi lembu ke?
wah wah wahhhhhhhhhhhhhhhhh..
xpe kak ecah.. skang je busuk.
da jd duet nanti xde la busuk2 tu.hahahahahahaha

Ecah said...

to cemut..
hahaha!!~ pandai cemut!! memang taik lembu ni memule jer busuk.. lepas rendam ok jerr.. hak3x.. da tukar jadi duet nanti bertambah-tambah harumlah nanti.. hak3x..

aD said...

Cah.. niih lagi dasat dari baja tahi ayam ayah ad.. tsskkk

Ecah said...

to aD..
tp rasenyer ecah lagi tak tahan kalo bau tahi ayam setompok da pening.. xtau la tp tahi lembu satu palong ok lagi ecah leh ngadap.. huhuhu~

dakgilachoc a.k.a nani said...

erkk..tahi lembu? weekkkk...bushuk..keke...

Ecah said...

to dakgilachoc a.k.a nani..
hehehe xla sebusyukk org yg xmandi pagi.. errkk..

nur said...

leh saya tau nk dapatkan baja tahi lembu asli kat mne ek???

~: nisa :~ said...

mohon izin curi gambar kat sini..

http://nisa1575.blogspot.com/2011/04/tahi-lembu-pun-berharga.html

TQ.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin