Tuesday, September 23, 2008

Biskut Sarang Semut Ecah..

Sekembalinya dari projek membuat kuih semperit selama 2 hari.. Ecah telah pun memulakan projek ecah yang kedua iaitu Biskut Sarang Semut Ecah..  Ecah dapat idea nak buat kuih ni pun semasa buat kuih semperit sebab acuannya senang nak buat (lebih kurang sama je). Tapi acuan ni ecah ubah sikit dengan menggantikan esen vanilla dengan esen bunga ros serta melebihkan tepung kastard dan menambah tepung jagung supaya bila makan nanti rasanya lebih lemak.. sekali ngap pergghhhh nak lagi.. huahuahua!!~

Pertama sekali macam buat kuih semperit, putar mentega dengan gula icing sampai kembang. Bila dah kembang, masukkan esen bunga ros dan telur kuning dan putar lagi. Kemudian, tambah tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sesedap rasa.. Lebihkan tepung kastard ikut suka tapi jangan lebih sangat nanti doh lembek plak. Lepas tu, uli hingga menjadi doh. Kalau melekat-lekat, taburkan tepung gandum dan uli lagi.

Beginilah rupa sebenar nak memarut doh kuih sarang semut yang nampak senang, tapi lambat, leceh dan melenguhkan!!~ huahuahua!!~ Beli acuan nih dah le mahel RM4.50 last-last letak tepi je.. huahuahua!!~

Setelah setengah jam memarut sampai nak terjelir lidah dibuatnya, tetiba dapat idea pulak guna penapis teh ni..  cepat dan berkesan!!~ huahuahua!!~ memanglah parutan guna penapis teh ni agak halus berbanding pemarut asalnya.. tapi kalau guna pemarut asal dekat setengah jam baru boleh siap 5-6 biji kuih je.. bila nak tidur ni besok pagi nak kerja??!!~ adewwhh.. fenin.. fenin..


Hehe.. sambil seorang sedang memarut, yang lelainnya bolehlah tolong sudukan parutan kuih tadi ke dalam cup dan disusun ke dalam dulang pembakar. Yang seorang lagi tu pulak tolong taburkan manik urai yang berwarna-warni.
p/s- Time nih memang bersilang-silang tangan nak membuatnya pasal tukang parutnya dah boleh parut cepat sikit. Jadi production pun berkali ganda lebih laju.. hehe..
Dah siap tu, bolehlah bakar dalam oven dengan suhu 180°C selama 15 minit..

Tadadadaaa!!!~ Alhamdulillah.. Akhirnya ecah berjaya juga siapkan projek kuih raya yang kedua tahun ni.. biarpun kurang hensem.. hehe.. (baru dua acuan besok sambung lagi).. Harap kawan ecah especially cemut enjoy dengan sarang-sarangnya yang comel nih.. nak meh lew!!~

..

..

..

..

..

..

..

Hehe.. saje nak interprem yang ari tu punya..
Model Terbaru Biskut Semperit Ecah..

Salam terima kasih untuk kali ini.. chow chin choww!!

8 comments:

cemut said...

ecah!! lawa tol biskut sarang cemut tuh.. ;p huihuihui.. nampak pun sedap..tp leceh kan nk buat..kena parut..so cemut xnk buat la biskut ni..nk mintak kakak punya jeeeeeeee!!

Ecah said...

to cemut
alaaa.. pakai penapis teh yang saiz besar skit tu je senang.. tak sampai 10minit siap parut..

ecah kasik nasihat kat cemut..
tak bek memalas..
hihihi..

Adry said...

Kirim la sebalang dua ke Tawau.. hehehe


Adry @ http://www.adrysabry.com

Ecah said...

to adry
nak lew tu.. meh order.. wakaka!!~

pURpLe-iSh said...

ahahaha...
pas ni biskut pe lak ecah oii~~
XD~

mim.ya.ra.alif said...

wow wee... kite pn tiap thn buat kuih sarang semut... sonang jer... xyah celak2... huhuhu

Ecah said...

to purple-ish
huhuhu~ ecah pun gusar nak pilih biskut ape plak lepas nih.. ade cadangan?? maybe biskut cornflakes kot?

Ecah said...

to mim.ya.ra.alif
baru ecah tau bile da buat biskut yg ade letak cairan coklat.. celak-celak tu susah kan..?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin