Wednesday, February 4, 2009

Separation Anxiety..

Alya Having Separation Anxiety
Oh pernahkah kalian yang membaca tentang tajuk ni [especially ibu-ibu..] "Separation Anxiety" di kalangan bayi-bayi? Sebagai ibu, ecah juga tak lepas untuk mengalaminya di mana bayi akan mula mengenal orang yang selalu berada di sekelilingnya dan tidak mahu berpisah lebih-lebih lagi ibunya. Hehehe.. Pernah juga ecah dengar kadang-kadang si ibu sampai merungut [InsyaAllah Ecah tak!!]. Kalau anak dah mula besar tapi tak mahu berenggang langsung dan asyik nak berdukung dengan si ibu sahaja. Alya didukung oleh abahnya sendiri pun tak mahu meraung-raung dan menggeletikkan badan tanda tak suka. Mungkin kerana abah selalu balik dari kerja lambat [dah malam baru sampai rumah]. Apa lagi kalau opah yang sangat jarang memegangnya. [tasuke!! tasuke!!]

Adakalanya ia akan menimbulkan ketidaksenangan pada orang-orang yang baru dikenalinya. Walau bagaimana pun, jangan risau. Ini adalah perkembangan semulajadi yang akan dialami oleh semua kanak-kanak dan secara positifnya, ia menunjukkan otak bayi tersebut sudah mula boleh berfikir. Mereka akan merasa lebih selamat dan selesa dengan orang yang lebih dekat dan selalu bermain dengan mereka. Jangan pula berkecil hati sekiranya bayi tidak menunjukkan rasa tidak senang. Terangkan kepada rakan-rakan atau ahli keluarga yang lain kenapa dan mengapa. Berikan sedikit masa dan ruang kepada bayi untuk bermesra dengan mereka.. InsyaAllah..

Satu lagi contoh tanda-tanda separation anxiety yang dapat dilihat sangat ketara pada anak kecil iaitu setiap pagi apabila mereka bangun, mereka akan menangis mencari si ibu. Adakalanya menangis sampai tak berhenti-henti walaupun dipujuk. Sukar juga nak melaluinya tambah lagi kita yang tak sampai hati meninggalkannya tapi mahu pergi kerja dan adakalanya juga terlewat. Begitu juga terjadi kepada yang menghantar anak ke nursery. Yang penting, jangan sesekali menyelinap lari supaya dia tak mencari-cari. Biarkan seseorang mendukungnya tatkala kita menaiki kereta dan meninggalkan rumah. Sekurang-kurangnya bayi akan merasa lega dan sedikit tenang melihat kereta yang beransur pergi. Memang mereka akan merasa terpisah, walau bagaimana pun lambat laun mereka akan memahaminya dan tidak lagi menangis mencari-cari.

Dengan steering pun leh separation anxiety ka?!!
[Kes selalu sangat tengok abah pegang steering sekali dapat langsung xmo berenggang!! hak3x..]

7 comments:

Chekgu BaniHassim said...

naluri budak yg baru kenal dunia...
mmgla cemtu...
sebab dah hari2 muke tu je yang buat segalanya utk dier, jage makan, minum, pakai, kencing, berak, tido dan segalanya...

rase secure tu dah sebati oleh caretakernye...
tp lame kelamaan akan ok...
for time being, mmg susah...

alah bise, tegal biase...huhu

Ecah said...

Chekgu BaniHassim: hehe.. cam ada pengalaman je cikgu..

chimera said...

uih! pegang stereng dah... suruh dia ambik lesen dulu ecah ya... hehehe

Kujie said...

anak2 kak jie tak pula walaupun tak duduk dgn pengasuh...

tapi anak adik kak jie...mmg mcm ni..sikit2 ngekkk...cari ibu..nmpk org dtg dkt dgn dia je..dah keriau melalak cari ibu

dakgilachoc a.k.a nani said...

bdk2 kan..biasalah tu...hehe...kiut betullah anak ecah ni =P

ARBI said...

hi..just curious..i ve been using the samae temlate like u..tapi i've problems with the commentssection..
bagaimana anda buat comment section to make it works

cemut said...

makin besor anak dara kak ecah ni

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin